»

Kitajska prepovedala kriptovalute

Reuters - Boj kitajskih oblasti s kriptovalutami je dosegel zaključno stopnjo, kajti deset poglavitnih državnih regulatorjev je v skupni izjavi prepovedalo kakršnokoli dejavnost v zvezi z njihovimi transakcijami ali rudarjenjem.

Kitajska komunistična partija je pred osmimi leti prvič dala vedeti, da bo skušala omejevati in regulirati kriptovalute in od tedaj se je zanka postopoma vse bolj zategovala. Leta 2017 je odredila prepoved initial coin offeringov, letošnjega maja je poslovanje s kriptovalutami prepovedala finančnim institucijam, junija pa tudi kakršnokoli procesiranje tovrstnih transakcij. Takrat se je tudi pričelo resno šušljati o realnosti končne faze, torej popolne prepovedi kriptovalut na kitajskih tleh - in ta je bila sprožena danes. Deseterica največjih finančnih regulatorjev, med njimi kitajska centralna banka, je v skupni izjavi zapovedalo popolno prepoved kakršnihkoli dejavnosti v zvezi s transakcijami kriptovalut in njihovim rudarjenjem na kitajskih tleh ter se zavezalo k...

99 komentarjev

Več kot polovica pranja kriptovalut se odvije prek 270 naslovov

Slo-Tech - Kriptovalute so anonimne le na prvi pogled, saj so vse transakcije javne (ne pa tudi lastniki vpletenih denarnic), če pa želimo na koncu vsebino pretopiti v klasične valute, sled ostane v menjalnici. Zaradi tega je zelo dobičkonosna dejavnost pranje kriptovalut, ki ga ponuja več spletnih strani. Preiskava, ki so jo izvedli pri Chainalysis, je pokazala, da se več kot polovica pranja odvije prek 270 naslovov, kar predstavlja sorazmerno ozko grlo, ki bi ga lahko organi pregona pobliže pogledali.

Tipične storitve za pranje kriptovalut so kriptomenjalnice, spletne igralnice, mikserji in finančne storitve z neposredno podporo za kriptovalute, po možnosti v državah z bežnim nadzorom. In kriptovalut, ki jih imetniki želijo oprati, ni malo, saj lahko izvirajo iz spletnih prevar, izsiljevalskih virusov, prodaje prepovedanega blaga itd.

V letu 2020 je bil obseg transakcij s kriptovalutami, ki imajo nezakoniti vir, približno dve milijardi dolarjev. Od tega so jih 75 odstotkov oprali prek...

28 komentarjev

Za milijardo dolarjev bitcoinov je premaknila ameriška davkarija

Slo-Tech - Bitcoini v vrednosti skoraj milijardo dolarjev, ki so se po sedemletnem mirovanju začeli premikati, so v resnici pripadali ameriškim oblastem. Ministrstvo za pravosodje razkrilo, da so 3. novembra zasegli 69370 bitcoinov in nekaj drugih kriptovalut, ki jih je imel v posesti neimenovani heker. Oseba X, kakor so ga poimenovali, je med majem 2012 in aprilom 2013 vdrl v nezakonito spletno tržnico Silk Road in ukradel omenjene bitcoine. Oktobra 2013 je FBI spletno stran zaprl, lastnika pa aretiral. Ross Ulbricht danes sedi v dosmrtnem zaporu.

Ameriška davčna uprava (IRS) je sedaj vendarle uspela izslediti, kdo je omenjene bitcoine odtujil. Ko so jih 3. novembra premaknili, se je kriptosvet zdrznil, saj so omenjeno denarnico, polno bitcoinov, vsi dlje časa opazovali, a nihče ni vedel, komur pripada. Maja 2012 so namreč ukradeni bitcoini najprej zakrožili po dveh denarnicah, potem pa so aprila 2013 pristali v eni in tam čakali do danes.

IRS-u je pri sledenju bitcoinom pomagalo podjetje...

7 komentarjev

Bitcoin spet oživel

Slo-Tech - Bitcoin je ponovno živahnejši. Včeraj je njegov tečaj za hip presegel 14.000 dolarjev, s čimer je dosegel najvišjo vrednost po poku balona v začetku leta 2018. Tedaj je bitcoin za hip dosegel celo 20.000 dolarjev, potem se je razletel vse do 3500 dolarjev decembra 2018. Junija lani je spet dosegel 13.800 dolarjev, vmes upadel do 5000 dolarjev, sedaj pa je še malo višje.

Ne dosegajo pa vse kriptovalute tako izrazitih vrhov. Litecoin je s 55 dolarji še vedno niže, kot je bil avgusta letos (70 dolarjev) ali junija lani (140 dolarjev). Bitcoin cash je z 260 dolarji prav tako niže kot avgusta in septembra. Podobno velja za ether, ripple in še številne druge kriptovalute. K rasti bitcoina je pripomoglo več dejavnikov, med katerimi so najava Paypala, da ga bo (skupaj s še nekaterimi kriptovalutami) podprl, predlog uredbe Evropske komisije za zakonsko ureditev kriptopremoženja, naraščajoča zaskrbljenost na delniškem trgu spričo negotovosti ob koronakrizi in nasploh pozitivno razpoloženje...

17 komentarjev

Ethereum Classic bržčas tarča napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Omrežje Ethereum Classic je bilo ta teden zelo verjetno tarča uspešnega napada z 51 odstotki, kakor imenujemo situacijo, ko vozlišča pod nadzorom zlonamernih storilcev nadzorujejo več kot polovico vse računske moči. Zabeležili so 12 primerov popravljanja (reorganizacije) verige blokov, kar ustreza 219.500 ETC oziroma 1,1 milijona dolarjev.

Po definiciji vozlišča verjamejo verigi blokov, ki je najdaljša. Dokler je večina računske moči pod nadzorom poštenih uporabnikov, je najdaljša veriga tudi pravična. Če pa napadalci pridobijo večino računske moči, lahko potvarjajo transakcije in jih potrjujejo hitreje, kot raste pravična veriga blokov. Ta ranljivost je del ustroja kriptovalut, ki uporabljajo proof-of-work in predstavlja omejitev sistema. Pozna jo tudi...

22 komentarjev

Napadi z 51 odstotki postajajo resničnost

Ocenjeni stroški enournega napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Kriptovalute, ki za potrjevanje transakcij uporabljajo računsko moč (proof-of-work), so zaradi svoje zasnove občutljive na napad z 51 odstotki računske moči. Poenostavljeno gre za situacijo, v kateri ima usklajena skupina napadalcev nadzor na večino računske moči, ki se troši za rudarjenje, kar jim omogoča, da bloke rudarijo hitreje od konkurence in s tem gradijo najdaljšo verigo, ki je lahko tudi nepravična. Na tak način lahko iste kovance porabijo večkrat ali sistem kako drugače pretentajo. V preteklosti je bil to zgolj teoretičen vektor napada, ker nihče ni bil niti blizu nadzora tolikšne računske moči. Sedaj pa so manjše kriptovalute že tarče.

Monacoin, bitcoin gold, zencash, verge in...

19 komentarjev

Kako je dvojica leta 2013 manipulirala s tečajem bitcoina

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Tel Avivu in ameriške Univerze v Tulsi so objavili zanimiv članek, v katerem so analizirali dogajanje leta 2013 na tedaj največji borzi za prodajo bitcoinov Mt.Gox. Ugotovili so, da se je 10 mesecev dogajala manipulacija cen, ki jo je zagrešil en ali največ dva velika lastnika bitcoinov. Največ dva človeka sta odgovorna, da je cena tedaj poletela s 150 na 1000 dolarjev.

Manipulacije so se izvajale prek botov Markus in Willy. V dnevih, ko so se dogajale sumljive transakcije, je v približno 80 odstotkih cena bitcoina zrasla, medtem ko cena rasla le 55 odstotkov dni, ko ni bilo sumljivih transakcij. Na dneve s sumljivimi transakcijami je cena povprečno zrasla 4-5 odstotke dnevno, medtem ko se na ostale dni cena ni bistveno spreminjala. Podobno so sumljive...

50 komentarjev