»

Windows XP 20 let pozneje

Slo-Tech - Dvajset let je že minilo, odkar je Microsoft poenotil liniji operacijskih sistemov NT in 9x ter izdal Windows XP. Prvi operacijski za domače uporabnike, ki ni bil več 16/32-bitni hibrid, temveč osnovan na jedru NT, je predstavljal tako veliko revolucijo, da še danes teče na več osebnih računalnikih kakor Linux. Privzeto ozadje na namizju pa je postala največkrat ogledana fotografija na svetu.

Windows XP je bil uradno nared 24. avgusta, ko se je redna prodaja začela 25. oktobra 2001. Kljub začetni skepsi, češ da Windows XP ne bo zmogel poganjati starejših iger in strojne opreme, ki je potrebovala jedro 9x, in pomislekom uporabnikov Windows 2000, da je XP preveč načičkan, je hitro osvojil srca uporabnikov. Prikupil se jim je tako močno, da kljub velikemu uspehu drugega naslednika Windows 7 še vedno ostaja zvest spremljevalec dobrega odstotka uporabnikov, čeprav je sedaj to že nevarno. Redne podpore za Windows XP je bilo konec 14. aprila 2009, razširjene plačljive še pet let...

25 komentarjev

Windows XP umrl. Dokončno

Microsoft - Windows XP je najtrdovratnejši Microsoftov operacijski sistem, ki je že večkrat umrl, a se je vztrajno vračal. Sedaj je podpore z vsemi triki vendarle konec. Včeraj se je končala razširjena podpora za Windows Embedded POSReady 2009, ki je bil še zadnji brcajoč predstavnik legendarne linije Windows NT 5.1.

Prvikrat je Windows XP umrl 8. aprila 2014, ko se je iztekla razširjena podpora zanj. To je pomenilo, da Microsoft ni izdajal več popravkov zanj. Besedo so morali požreti, saj so celo leta 2017 še izdajali nujne popravke za velike luknje, ki so jih izkoriščali virusi. Izredne posodobitve za odpisane operacijske sisteme so dvignile veliko prahu, ker so predstavljale odklon od dotedanje politike in moralni hazard, a je na koncu...

75 komentarjev

Trik za nadaljnje posodobitve za Windows XP

Beta News - Po 8. aprilu, ko je Microsoft uradno ukinil podporo zanj, Windows XP ne dobiva več varnostnih posodobitev. Izjeme so se zgodile, a jih ne bo več, razen če ste institucionalni uporabnik z globoko denarnico. Sedaj pa so na spletu izbrskali majhen trik, ki vsaj začasno omogoči ponovno pridobivanje posodobitev.

Vpis dodatne vrednosti v register pretenta Windows Update, da zazna operacijski sistem kot Windows POSReady 2009, ki bo podprt do 9. aprila 2019. Seveda ni nujno, da bo trik deloval tako dolgo, saj lahko Microsoft v kateremkoli trenutku uvede natančnejše preverjanje verzije operacijskega sistema, a trenutno je na ta način mogoče pridobiti nove posodobitve sistema. Podoben trik deluje tudi na 64-bitni verziji Windows XP.

...

112 komentarjev

Konec Windows XP in začetek Windows 8.1 Update 1

Slo-Tech - Danes je zgodovinski dan, ko se po več odlogih vendarle poslavlja Windows XP. Operacijski sistem, ki je bil dokončan 24. avgusta 2001 in ki je bil naprodaj od oktobra istega leta, izvira iz nekega drugega časa. Pred dobrimi dvanajstimi leti sploh še nismo poznali Gmaila, YouTuba, Facebooka in številnih drugih storitev, ki so danes samoumevni del interneta.

Windows XP je bil operacijski sistem, ki je končal dvotirni razvoj operacijskih sistemov v Microsoftu. Do tedaj je bila za domačo rabo namenjena linija 9x (Windows 95, 98, ME), ki je imela osnovo na DOS-u, za poslovno pa NT (Windows NT 4, 2000). Windows XP je liniji združil in predstavlja korenit rez v kontinuiteti in skok v stabilnosti domačih operacijskih sistemov. Sprva je...

67 komentarjev

Konec osnovne podpore za Visto in Office 2007

The Windows Blog - Te dni se izteče osnovna podpora (Mainstream Support) za stara operacijski sistem Windows Vista in pisarniški paket Office 2007, s čimer imajo uporabniki dodatni motiv za nadgradnjo. Oba izdelka bosta še nekaj let ostala v programu razširjene podpore, kar pomeni, da bodo novi varnostni popravki še izhajali.

Včeraj je namreč Office 2007 prešel v stadij razširjene podpore (Extended Support), danes pa se je to zgodilo še z Windows Vista. To pomeni, da Microsoft ne bo več izdajal popravkov za hrošče, novih funkcionalnosti ali brezplačno nudil druge podpore. Izhajali bodo le še varnostni...

114 komentarjev

Microsoft ukinja podporo za Itaniume

Slashdot - Microsoft je v blogu napovedal, da ukinja podporo za platformo IA-64, torej Intelove 64-bitne procesorje Itanium. Zadnji strežniški operacijski sistem s podporo za Itaniume je Windows Server 2008 R2, med aplikacijami pa bosta zadnji SQL Server 2008 R2 in Visual Studio 2010. Na področju operacijskih sistemov za namizne sisteme je bil Windows XP zadnji s podporo za Itaniume in ker le na petih odstotkih Itaniumov teče Windows, ukinitev podpore tudi za strežnike ni presenetljiva. Obstoječa programska oprema podpira tudi najnovejše Itaniume 9300 (Tukwila). Razširjena podpora za Windows Server 2008 R2 bo trajala do julija 2018, tako da bodo Itaniumi še lep čas z nami.

Microsoft sicer ni prvi, ki je ukinil podporo zanje. Lani je...

18 komentarjev

Tudi podpori za Windows 2000 se počasi bliža konec

Slo-Tech - Po tem, ko je Microsoft ukinil t.i. mainstream podporo za Windows NT, jo sedaj načrtuje za operacijske sisteme Windows 2000. Predvidoma bi se naj iztekla v roku dveh mesecev, natančneje konec junija letos.

Od takrat naprej bo na voljo samo še plačljiva razširjena (extended) podpora, ki se bo iztekla 5 let kasneje, torej leta 2010.

V tem obdobju, torej do leta 2010, Microsoft načrtuje, da bo še naprej ponujal varnostne popravke za operacijski sistem Windows 2000, ampak predvsem tiste povezane z varnostjo. Ostali bodo namreč v nekaterih primerih na voljo le uporabnikom razširjene podpore.

V tem duhu je Microsoft pred kratkim začel tudi s kampanijo s sloganom Start Something, v kateru oglašujejo operacijski sistem Windows XP.

Novica, Product Lifecycle Dates, Windows 2000 Update Rollup Announcement.

90 komentarjev