»

Razvija Microsoft lasten ARM čip?

Bloomberg - Po podatkih virov blizu podjetja naj bi Microsoft razvijal lasten procesorski čip na arhitekturi ARM, poroča Bloomberg. Namenjen bo lastnim strežnikom, na katerih podjetje nudi komercialne storitve v oblaku. Spomnimo, da je podobno storil tudi Apple, ki je novembra pokazal lasten čip M1.

Poleg čipa, ki ga Microsoft razvija za svojo strežniško linijo, naj bi resno razmišljali tudi o modelu za svoje računalnike Surface. Medtem ko je strežniški čip zelo verjeten, je ta manj gotov. Glavni argument je skrajšanje dobavnih verig, hkrati pa bi lahko oblikovali čip, ki bi bil povsem prilagojen za naloge, ki jih zahteva Microsoft.

Uradne potrditve iz Redmonda ni, so pa vesti za Bloomberg potrdili zaposleni v podjetju, ki so želeli ostati anonimni. To je razumljivo, saj ima Microsoft tesne povezave tako z AMD-jem Intelom, kakor v zadnjem času tudi s Qualcommom, ki je razvil čipe za ARM-verzije Surface Pro X. Microsoft je v zadnjem času okrepil zaposlovanje inženirjev za področje...

24 komentarjev

Kitajci dobili licenco za x86-64

Slo-Tech - Dolgo časa so čipe na arhitekturi x86 proizvajali AMD, Intel in VIA, a to se spreminja. Prihajajo procesorski čipi Dhyana na AMD-jevi arhitekturi Zen (x86-64), ki jih proizvaja kitajski Hygon. Gre za rezultate dogovora iz leta 2016, ko je AMD skupaj s Kitajci ustanovil podjetje, s čimer so Kitajci dobili intelektualno lastnino in licence, AMD pa tedaj prepotrebnih 293 milijonov dolarjev. AMD poudarja, da Kitajcem ne prodaja končnega dizajna procesorja, temveč Hygon sam dizajnira čipe za potrebe kitajskega trga strežnikov. A Dhyana je tako podoben AMD-jevim EPYC, da Linux kakšne posebne razlike ne potrebuje.

Da Kitajci želijo in potrebujejo lastne procesorske čipe, ni nič novega. Že leta 2015 jim je na primer Obamova administracija onemogočila uvoz Intelovih Xeonov. V...

35 komentarjev

CES: AMD-jevi procesorji Zen z enotnim podnožjem AM4

PC World - Trenutno ponuja AMD procesorske čipe za tri vrste podnožij, v prihodnosti pa bodo temu naredili konec. Nova arhitektura Zen, ki prihaja letos, bo uvedla poenoteno podnožje AM4 za vse vrste procesorjev, kar bo precej poenostavilo nadgradnje in prehode.

Danes sedejo AMD-jevi čipi na AM1, FM2+ in AM3+, odvisno od vrste. Athloni in Semproni (Kabini), ki so v resnici sistemi na čipu (SoC), sedijo na AM1, saj imajo vgrajene krmilnike za USB, SATA in pomnilnik. APU-ji uporabljajo ležišče FM2+, saj imajo integriran severni most, medtem ko južnega zagotavlja osnovna plošča. Klasični procesorski čipi FX pa sedejo na podnožje AM3+, plošča pa jim zagotavlja severni in južni most.

Odslej bodo vsi sedli na AM4. V novi arhitekturi Zen se bo družina APU-jev imenovala Bristol Ridge, medtem ko...

91 komentarjev

Bo na 20 nm prvi Xbox One?

S 363 mm² površine je čip Xbox One precej velik kos silicija

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Ni skrivnost, da AMD in NVIDIA že težko pričakujeta 20 nm litografijo pri svojem dobavitelju, TSMC-ju. Ta je proizvodnjo sicer že zagnal, a le za čipe z nizko porabo (Applov A8), kjer je postopek izdelave nekoliko drugačen, kot za bolj zmogljive grafične in sistemske čipe, ki jih najdemo na naših grafičnih karticah in v konzolah. AMD je namreč dobavitelj sistemskih čipov za PlayStation 4 in Xbox One, ki uporabljata osemjedrnik Jaguar z grafičnim jedrom Radeon, medtem ko Wii U uporablja AMD-jev grafični čip z ločenim procesorskim jedrom na istem pakiranju (grafični čip izdeluje Renesas,...

18 komentarjev

IBM bi prodal proizvodni del

Financial Times - IBM razprodaja družinsko železnino. Potem ko so se odločili strežniški del prodati Lenovu, sedaj prodajajo še proizvodni del. Kot razkrivat Wall Street Journal in Financial Times, je IBM zadolžil investicijsko banko Goldman Sachs, da poišče zainteresiranega kupca.

Zamisel sploh ni neumna, saj se je, recimo, tudi AMD pred petimi leti razdelil na dizajnerski in livarski del, ter potem slednjega v celoti odprodal v GlobalFoundries. IBM sedaj razmišlja podobno, torej da bi obdržali del, ki se ukvarja z načrtovanjem in dizajniranjem čipov, prodali pa bi proizvodne obrate. O kupcih se bolj ali manj le špekulira, omenjata pa se GlobalFoundries in TSMC. Pri tem Goldman Sachs poudarja, da IBM ni zatrdno odločen prodati...

0 komentarjev

AMD ukinja Radeona HD 7850 z 1 GB pomnilnika

Softpedia - Na strani Softpedia so izpostavili le bežno omembo iz testa AMD-jevega novinca, Radeona HD 7790. V testu na spleti strani Hardware Canucks so napisali, da je AMD skupaj s predstavitvijo nove kartice le potihoma omenil, da bodo ukinili proizvodnjo Radeona HD 7850, ki ima le 1 GB pomnilnika. Takšno odločitev so sprejeli, ker pomnilnika, potrebnega za izdelavo te kartice, očitno ni več na voljo.

Odločitev na prvi pogled morda izgleda čudna, sploh ker je Radeon HD 7850 načeloma precej bolj zmogljiv od cenejšega 7790, a ni tako napačna. V praktično vseh testih so novinca namreč primerjali z 2 GB različico Radeona HD 7850, kjer je ta imel jasno prednost pri višjih ločljivostih oz. višjih stopnjah glajenja robov. Vseeno se mu je Radeon HD 7790 nekajkrat približal. Čeprav ima le 896 senčilnikov v primerjavi s 1024 v jedru Pitcairn PRO (Radeon HD 7850, 7870 uporablja Pitcairn XT s 1280 senčilniki), ti tečejo pri 1 GHz v primerjavi z 860 MHz Radeona HD 7850. Če temu dodamo še manjše...

22 komentarjev

AMD licenciral ARM Cortex A5

Wired News - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali že dlje časa. AMD, ki je doslej izdeloval le čipe na arhitekturi x86, je od ARM-ja licenciral Cortex A5. Gre za enega izmed enostavnejših ARM-jevih čipov, ki porabi sila malo energije in zasede ravno tako malo prostora na jedru. AMD je s tem napravil majhen korak, saj še ne bodo izdelovali čipov, ki bi v celoti temeljili na tehnologiji ARM, je pa to prvi korak v to smer, pri čemer seveda ni rečeno, da bodo to pot kdaj prehodili do konca.

AMD je še pred petimi meseci na logično...

6 komentarjev