»

Trumpove carine ujezile ameriško združenje polprevodnikov

vir: Wikipedia
Reuters - Ameriška administracija namerava 6. julija pričeti s pobiranjem carin na nekatere vrste uvoženega blaga, s čimer se je že zapletla v celo vrsto bilateralnih sporov, denimo z EU, Mehiko in Kanado, pa seveda s Kitajsko. 25 odstotne carine bodo namreč uvedene tudi na polprevodnike in povezane izdelke, katerih vrednost letnega uvoza v ZDA ocenjujejo na 16 milijard dolarjev.

A ameriško združenje Semiconductor Industry Association (SIA) je opozorilo, da gre za v veliki meri pljunek v lastno...

20 komentarjev

Izšla verzija Windows 10 za kitajski javni sektor

The Windows Blog - Izšla je posebna verzija Windows 10, ki je namenjena kitajskemu trgu in se imenuje Windows 10 China Government Edition. Kot smo že pisali, so jo razvijali v sodelovanju s kitajskim podjetjem CETC (China Electronics Technology Group), s katerim je Microsoft ustanovil podjetje CMIT. Nova verzija Windows 10 bo namenjena uporabi v kitajskem javnem sektorju. Trenutno so njeno uporabo potrdili kitajska carina, mestna uprava v Šanghaju in Westone Information Technology.

Gre za prilagojeno verzijo Windows 10 Enterprise Edition, ki ima nekaj dodelav v skladu s kitajskimi zahtevami, ter precej odstranjenih funkcionalnosti, denimo OneDrive. Prav tako bo imela Kitajska popoln nadzor nad posodobitvami in telemetrijo, uporabljali pa bodo lahko lastno šifriranje. Lenovo bo...

23 komentarjev

Microsoft razvil posebno verzijo Windows 10 za Kitajsko

Slo-Tech - Microsoft in Kitajska sta očitno zakopala bojno sekiro, saj je Microsoft pripravil posebno verzijo Windows 10 za kitajski trg. Spomnimo, da je pred slabimi tremi leti Kitajska v javnem sektorju prepovedala uporabo Windows 8, kasneje istega leta pa preiskala Microsoftove kitajske pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja. Vmes je Kitajska razvijala (in tudi ukinila razvoj) lastne distribucije Linuxa in pisarniškega paketa. Sedaj pa Kitajska dobiva posebno verzijo Windows 10 Zhuangongban.

Kaj točno je Microsoft prilagodil, v Redmondu niso želeli razkriti. Zagotovo gre za več kot le prevod vmesnika v kitajski jezik, saj so bojda odstranili nekaj aplikacij funkcij, da je sistem...

25 komentarjev

Za Kitajsko posebna verzija Windows 10

Slo-Tech - Microsoft je brez velikega pompa izdal novo verzijo Windows 10, ki pa ne bo namenjena običajnim uporabnikom na tej strani planeta, temveč je usklajena s kitajsko vlado in posebej prilagojena tamkajšnjemu trgu. Ima manj iger in aplikacij za uporabnike ter več orodij za nadzor.

Povsem nepričakovana nova verzija ni bila, saj je Microsoft že lani decembra napovedal, da bodo za kitajsko vlado pripravili posebno verzijo svojega operacijskega sistema. Ta se tudi imenuje temu primerno, saj je uradni naziv Windows 10 Zhuangongban oziroma Windows 10 Posebna verzija. Operacijski sistem je pripravljalo pojetje C&M Information Technologies, ki je hčerinsko podjetje v solastništvu Microsofta in China Electronics Technology Group.

Kot pravijo, kakšnih bistvenih razlik ni. Uporabniški vmesnik je nekoliko spremenjen,...

11 komentarjev

Nadaljnje Microsoftove težave na Kitajskem

Reuters - Microsoftov položaj na Kitajskem se zapleta, saj mu kitajske oblasti očitajo nesodelovanje. Prvi znaki za poslabšanje odnosov med Pekingom in Microsoftom so bili že majska prepoved nakupov Windows 8 v kitajskem javnem sektorju ter avgustovska preiskava Microsoftovih pisarn na Kitajskem zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na trgu.

Kitajske oblasti se ukvarjajo z integracijo Internet Explorerja in Windows Media Playerja v operacijski sistem Windows, ki sta po besedah Državnega urada za industrijo in trgovino (SAIC) problematični. Microsoftu očitajo, da odklanja sodelovanje s kitajskimi oblastmi, zaradi česar so avgusta tudi preiskali njihove pisarne. Spomnimo, da je bil Microsoft deležen popolnoma enakih očitkov...

18 komentarjev

Kitajski operacijski sistem že oktobra

Reuters - Lasten operacijski sistem, ki ga Kitajska razvila že nekaj časa, naj bi bil nared letošnjega oktobra, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua. Sistem z imenom COS (China Operating System) bo tedaj prišel na namizne računalnike, medtem ko bo na mobilno verzijo počakati nekoliko dlje.

Kitajska je razvoj COS-a začela po Snowdnovem razkritju vohunske afere NSA, razvojno ekipo pa so sestavili marca. Ker ne želijo biti odvisni od zahodne programske opreme - strojno opremo že tako ali tako večidel gradijo sami - si jo bodo napisali sami. Odprtokodni Linux je izvrstna začetna točka, zato bodo na njem gradili tudi Kitajci. Pri razvoju sodelujeta Inštitut za programsko opremo pri Kitajski akademiji znanosti (ISCAS) in podjetje...

30 komentarjev

ZDA in Kitajska se zapletata v internetno vojno

Reuters - Odnosi med ZDA in Kitajsko se na tehnološkem področju zaostrujejo, saj oboji drugi državi očitajo industrijsko vohunjenje, prisluškovanje, hekerske vdore in internetni terorizem. ZDA grozijo s spremenjeno vizumsko politiko in ekonomskimi prijemi, Kitajska pa uvaja preverjanje vse opreme.

ZDA razmišljajo o zaostritvi vizumske politike in zavračanju zahtevkov iz izdajo vizumov za kitajske državljane, ki se želijo udeležiti hekerski konferenc in tekmovanj DefCon in Black Hat, ki vsako leto avgusta potekata v Las Vegasu. Jeff Moss, ustanovitelj konferenc, pravi, da je lahko odločitev zgolj simbolične narave, saj se predavanja na konferencah snemajo in so dostopna vsakomur. Ker na DefConu...

44 komentarjev