»

AMD-jevi novi procesorji

Slo-Tech - Čeprav se je CES končal že pred slabim mesecem in je AMD na njem pokazal nekaj novosti (A10-7890K), vsega tedaj niso razkrili. Tako so lahko danes pokazali nova APU-ja A10-7860K in A6-7470K ter klasičen procesor Athlon X4 845.

Slednji ima štiri jedra Excavator, ki tiktakajo s frekvenco 3,8 GHz, 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, osem vodil PCIe 3.0, grafičnega jedra pa seveda nima. Deklarirana poraba električne energije je 65 W, pričakovana maloprodajna cena pa 70 dolarjev (oziroma pri nas evrov). Spomnimo, da je AMD še pred meseci vztrajal, da je idealna poraba Excavatorjev okrog 15-30 W in da so namenjeni rabi v prenosnih napravah, sedaj pa smo dobili namizno verzijo čipa - oziroma malo naviti v principu mobilni čip boljše kakovosti.

Druga zgodba pa sta...

219 komentarjev

AMD končno izdal strežniške procesorje ARM

AMD - AMD je končno začel prodajati svoje procesorje Opteron A1100 SoC iz družine Seattle, ki so zgrajeni na arhitekturi ARM in namenjeni za uporabo v strežniških sistemih. Napovedali so jih že januarja 2014, a so zaradi več zamud in prelaganje luč sveta ugledali šele sedaj.

Procesorji imajo štiri ali osem 64-bitnih jeder A57, ki tečejo s taktom 1,7 do 2,0 GHz. Drugonivojskega predpomnilnika je 4 MB, tretjenivojskega pa 8 MB. Pomnilniški krmilnik podpira DDR ali DDR4, ki ga lahko skupaj uporabimo do 128 GB. Šibkejše jedro A5 skrbi za nadzor sistema, ima pa tudi namenski čip za šifriranje in stiskanje, 8 vodil PCIe 3, 14 SATA3 in dva priključka za desetgigabitni ethernet.

Modeli so trije, dva imata osem jeder (A1170 in A1150), eden pa štiri (A1120). Osemjedrnika imata deklarirano...

26 komentarjev

Huaweijev pametni telefon P8

Android Central - Kitajsko podjetje Huawei je predstavilo nov pametni telefon P8, s katerim želijo konkurirati najmočnejšim modelom najbolj uveljavljenih znamk. P8 je mestoma sicer šibkejši od konkurence, a svojo vlogo mešanja štren bo najverjetneje dobro izpolnil.

Poganja ga čip HiSiliconov Kirin 930, ki je zgrajen na arhitekturi ARM in ima osem jeder A53. Gre torej za šibkejša jedra, ki jih v najzmogljivejših telefonih običajno najdemo kot komplement k A57 za trenutke, ko so zahteve nižje in je na prvem mestu energijska varčnost. Kirin 930 ima sicer izključno jedra A53, a niso vsa enaka. Štiri so osnovna s taktom 1,5 GHz, štiri pa so navili na 2 GHz in jih marketinško okronali za A53e. Družbo jim dela 3 GB pomnilnika, 32 GB prostora (ter razširitev microSD, ki jo...

22 komentarjev

AMD predstavil svoji prvi strežniški procesor na ARM

Referenčni dizajn matične plošče

Ars Technica - AMD je predstavil Opteron A1100, ki so ga bežno razkrili v začetku leta. Posebne pozornosti je vreden zato, ker gre za prvi strežniški procesor, ki ga je AMD izdelal na arhitekturi ARM.

Opteron A1100 Seattle ima osem 64-bitnih jeder ARM Cortex A57, ki so izdelani v 28 nm-tehnologiji. Paroma si delijo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko je 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. Pomnilniška krmilnika podpirata DDR3 in DDR4 do skupne kapacitete 128 GB. Čip ima osem povezav za PCIe 3.0, osem vodil za SATA 3.0, dvakrat 10-gigabiten ethernet, I2C, SPI, UART. V kriptografskem koprocesorju najdemo vrsto namenskih vezij za AES, šifriranje z eliptičnimi krivuljami, RSA, SHA ter...

48 komentarjev

AMD-jeve novosti v letih 2015-2016

AMD - AMD je predstavil svoje načrte za prihodnost, ki bo obsegala tako arhitekturo x86 kakor tudi ARM. Na tej arhitekturi so že izdelali svoje procesorje (potem ko so še pred tremi leti trdili nasprotno, pa je potem šlo malo drugače), a so ti namenjeni rabi v strežniških okoljih. Sedaj bo ARM tudi pri AMD-ju dobil vidnejšo vlogo.

V letih 2015 in 2016 se bo začel razvoj projekta Skybridge. Šlo bo za 20 nm-čipe SoC (system on chip, ki vsebuje glavni procesor, grafični procesor, pomnilniški krmilnik, mrežo itd.), ki bodo narejeni na arhitekturah ARM in x86. Med seboj bodo fizično združljivi, torej bodo imeli skladno ležišče. To bo uporabno za proizvajalce, saj bodo lahko uporabili eno ali drugo arhitekturo, ne da bi spreminjali celoten dizajn sistema. ARM-verzija bo...

47 komentarjev

AMD predstavil svoj prvi ARM-jevski strežniški čip

AnandTech - Potem ko je AMD pred poldrugim letom napovedal sodelovanje z ARM-jem pri razvoju 64-bitnih strežniških procesorjev na tej arhitekturi, je naposled tako daleč. AMD je danes predstavil Opteron A1100, ki je v resnici 64-bitni čip ARM Cortex A57.

Procesor SoC (System on a chip) bo imel osem jeder s frekvenco nad 2 GHz. Vsak par jeder bo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj 4 MB), medtem ko bo 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. AMD je pripravil nov pomnilniški krmilnik, ki podpira DDR3 in DDR4 (na referenčni platformi, ki jo bodo izdali, bo to do 128 GB), krmilnik za PCIe 3.0 in 6-gigabitni SATA z osmimi priključki ter dvakrat 10-gigabitni ethernet. Čipe bo v 28 nm-tehnologiji proizvajal GlobalFoundries.

Kdaj bodo novi procesorji na voljo? AMD...

14 komentarjev

Samsung pripravlja osemjedrni procesor za mobilne telefone

HotHardware - ARM je ob predstavitvi svojih 64-bitnih jeder, ki imata kodno ime A53 in A57, dodbra predelal tudi zanimivo strategijo parjenja različnih jeder. A53 je sicer naslednik dobro znanega jedra A7, medtem ko je A57 pravzaprav enak, le da je naslednik popolnoma svežega jedra ARM A15. Slednji je zaenkrat na voljo le v enem dvojedrnem procesorju iz Samsungove družine Exynos, uporabljati pa ga je mogoče v najnovejšem Samsungovem Chromebooku ter jasno v prav tako Samsungovem 10-palčnem Nexusu 10. Skupaj z jedroma A53 in A57 so kot rečeno, dodatno objasnili strategijo big.LITTLE, kjer je namen v en čip zapakirati dve oz. štiri jedra A57 in štiri jedra A53, kjer bi slednji delovali ob lažjih opravilih, prvi pa, ko bi bila potreba po hitrejšem delovanju. Nekoliko vprašljivo je predstavljanje...

29 komentarjev