»

Amazon predstavil ducat novih izdelkov Echo z Alexo

Slo-Tech - V Seattlu se je končala Amazonova tiskovna konferenca, ki bi jo lahko povzeli kot Echo vsepovsod. Gigant je predstavil ducat novih izdelkov, ki kažejo na namero, da se Amazon tako ali drugače prebije v čim več dnevnih sob oziroma domovanj. Novo preobleko sta dobila Echo Dot (že tretja generacija), ki je najbolj priljubljen pametni zvočnik, ter Echo Plus (druga generacija). Echo Dot je dobil zaobljene robove, preobleko iz tkanine in boljši zvok, večji brat Echo Plus pa poleg tekstila še termometer.

Poleg teh dveh pa je tu še cel kup novosti. Echo Input je pamet brez zvočnika, ki omogoča uporabo eksternih neumnih zvočnikov, in je namenjen ljudem, ki že imajo dobre zvočnike in ne želijo zapraviti preveč še za funkcionalnosti Echa. Echo Sub je 100-vatni nizkotonec, ki v...

46 komentarjev

Google želi v dnevne sobe s Chirpom

Slo-Tech - Ko je Amazon postavil samostoječo verzijo asistenta, ki opravlja podobno funkcijo kot Applova Siri, in ga poimenoval Echo, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo želel v naše dnevne sobi priti tudi Google. Echo je medtem razpadel na Dot in Tap, zato pa je v povojih Googlov Chirp.

Za zdaj je vse skupaj še neuradno in skrivnostno, a viri blizu podjetja so za Recode povedali, da bo naprava z zdaj še kodnim imenom Chirp podobna Googlovemu usmerjevalniku OnHub. Chirp bo nared še letos, a ne dovolj zgodaj, da bi ga predstavili že na letošnji konferenci Google I/O, ki bo potekala prihodnji teden. Bodo pa verjetno pokazali, kaj vse je z ustrezno strojno in programsko opremo moč storiti - torej nekakšen neuradni demo Chirpa.

...

35 komentarjev

Amazonov Fire OS v dveh dneh izgubil in dobil šifriranje

The Verge - Amazon je izbral verjetno enega najslabših možnih trenutkov za spreminjanje svoje politike glede šifriranja podatkov v operacijskem sistemu Fire OS. Medtem ko v ZDA poteka razvpit boj med FBI-jem in Applom, v katerem prvi želi oslabitev varnostnega sistema v iPhonu, kar bi olajšalo razbijanje šifriranja s surovo silo, je Amazon s posodobitvijo programske opreme v svojem Fire OS onemogočil šifriranje. In si čez dva dni po silovitem odzivu premislil.

Amazonove naprave, ki jih poganja Fire OS, torej Kindle Fire, Fire Phone, Fire HD in Fire TV Stick, imajo možnost šifriranja podatkov, ki je resda privzeto izključena, a jo kljub temu številni uporabniki uporabljajo. Posodobitev...

3 komentarji

Amazon Echo odslej kot Echo Dot in Tap

Slo-Tech - Amazonov inteligentni črni cilinder Echo, ki stoji v sobi in tiho posluša, dokler ne sliši ključne besede, nato pa zmore tudi kaj povedati ali zaigrati, je dobil naslednika. Dva, izmed katerih vsak opravlja približno polovico tistega, kar je znal Echo. Prvi se imenuje Echo Dot in raje posluša, drugi se imenuje Tap in bolje igra. Znata pa oba oboje.

Echo Dot je pomanjšan oziroma pristrižen Echo, ki meri v višino le še dober decimeter. Načeloma zna isto kot Echo, pri čemer je mikrofon enake kvalitete in je kot v Echu ves čas v pripravljenosti, da sliši ključno besedo, medtem ko so zvočniki manjši in slabši. Stane 90 dolarjev, torej pol manj od Echa.

Druga polovica...

2 komentarja

Amazon Echo

vir: Amazon
Amazon - Amazon je predstavil novo elektronsko napravo, ki jo lahko še najbolje opišemo kot samostoječi Siri podoben asistent. Echo je četrt metra visok črn cilinder, ki se vključi v elektriko in mirno čepi nekje v prostoru, kjer posluša ukaze in jih izpolnjuje. Ima sedem mikrofonov in več zvočnikov, tako da sliši ukaze iz celega prostora in se nanje glasovno odziva. Krmiliti jo je mogoče tudi z aplikacijo za Fire OS ali Android ali z osebnega računalnika.

Echo je prek Wi-Fi povezan z internetom in prek Bluetooth s prenosnimi napravami, da lahko predvaja tudi glasbo. Njegove sposobnosti prikazuje Amazonov reklamni videospot, ki je sicer zaigran in...

52 komentarjev

Prenovljeno in novo iz Motorole: Moto X, Moto G, Moto 360, Moto Hint

Z leve: Moto X, Moto 360, Moto G

Slo-Tech - Motorola je v Berlinu predstavila štiri težko pričakovane novosti. Medtem ko pametna telefona Moto X in Moto G že poznamo in gre za prenovo, sta Moto 360 in Moto Hint novi pridobitvi. Začnimo z znanim.

Moto X je Motorolin najdražji pametni telefon, ki je dobil osveženo inačico. Prva sprememba, ki jo opazimo, je večji zaslon. Namesto 4,7-palčnega zaslona AMOLED je ta sedaj pol palca daljši, kar se ne sliši veliko, a precej spremeni občutek pri rokovanju s telefonom, zlasti v žepu. Ni presenetljivo, da je fizičnemu povečanju sledila tudi rast ločljivosti na 1080p. Dizajn celotne naprave je kljub povečanju in stanjšanju ostal večidel enak, le malo aluminija so dodali k anteni. Nova je tudi kamera, ki je v Moto X razočarala...

36 komentarjev

Neomejena izposoja knjig na Kindlu

Slo-Tech - Amazon se je odločil, da bo Kindle postal prava knjižnica, saj so uvedli možnost naročnine na Kindle Unlimited, ki za 10 dolarjev mesečno ponuja neomejeno branje večine e-knjig in poslušanje avdio knjig, ki jih imajo na zalogi. Za zdaj bo omejen na ZDA.

Trenutno je na izbiro okrog 600.000 naslovov e-knjig in več tisoč avdio knjig. Ti številki ne vključujeta vseh knjig, ki jih ima Amazon na svojih strežnikih, ker gre za pravno-finančna vprašanja in ne tehnične zmožnosti. Knjige, ki so na voljo v tem programu, imajo v Amazonovem seznamu logotip Kindle Unlimited. Ob kliku nanj bo postal izbrani naslov dostopen na vseh napravah z odjemalcem za Kindle, ki jih ima uporabnik v lasti - torej na e-bralniku Kindle, napravah z iOS in Android, na...

12 komentarjev

Amazon Prime Music bo ponujal predvajanje glasbe prek interneta

Slo-Tech - Amazon se je odločil podati v bitko za poslušalce glasbe prek interneta (streaming), kjer za zdaj primat prepričljivo držijo Spotify, Netflix, Deezer, Rdio. Odslej je, sprva v ZDA, kasneje pa tudi drugod, naročnikom storitve Amazon Prime brezplačno dostopen Prime Music.

A ni vse zlato, kar se sveti. Naročniki Amazon Prime, ki letno plačujejo 100 dolarjev za brezplačno poštnino, spremljanje TV-serij in filmov prek interneta in izposojo e-knjig, bodo sedaj dobili še možnost poslušanja glasbe po svojem izboru. Toda ta bo precej omejen, ker ima Prime Music trenutno le okoli milijon naslovov; za primerjavo povejmo, da jih ima Spotify okrog 30 milijonov. Amazon sicer pravi, da se bodo osredotočili zgolj na hite in ne na novosti, a kaj ko so za zdaj podpisali pogodbo le s Sony Music in Warner...

5 komentarjev

Amazon z ogromnimi prihodki, a izgubo

Slo-Tech - Amazon kot po tekočem traku hrusta male knjigarne in si pridobiva čedalje večji tržni delež, a delničarjem to bolj malo pomaga, razkrivajo zadnji rezultati iz poslovanja. V tretjem letošnjem četrtletju, ki se je končalo septembra, je Amazon spet zelo povečal prihodke, ki so se povzpeli na 17 milijard dolarjev oziroma 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Toda Amazon je ustvaril izgubo, in sicer iz poslovanja sedem milijonov dolarjev, pod črto pa kar 41 milijonov dolarjev čiste izgube. Lani je je bilo še več, saj je znašala 274 milijonov dolarjev, a je večji del odpadel na katastrofalni prevzem LivingSociala. Kaj se torej dogaja?

Še bolj zanimiva je reakcija investitorjev, saj se je delnica podražila za deset...

25 komentarjev

Nook razprodan še pred izidom

Nook

ComputerWorld - Barnes & Noble Nook je elektronski bralnik e-knjig, ki temelji na platformi Android, in predstavlja konkurenco poznanima Amazon Kindlu in Sony Readerju. Žal ga dobri možje ne bodo mogli postaviti v nogavice ali pod jelko, saj je že pred izidom razprodan. Nook je bil napovedan za 30. november, a so v predprodaji že prodali vse zaloge. To pomeni, da kdor je Nook naročil v petek ali kasneje, se lahko nadeja nove igračke šele v januarju. V Barnes & Noble so se seveda znašli in oblikovali so lične kupone, ki jih je moč naročiti in postaviti pod jelko namesto daril, po novem letu pa jih obdarjenci lahko zamenjajo za pravo napravo.

Letos je prelomno leto za e-knjige in njihove bralnike, saj je velik uspeh doživel Amazon s Kindlom, dobro pa se drži tudi Sonyjev Reader....

9 komentarjev