» »

Megalopolis (2024)

Megalopolis (2024)

Kurzweil ::



MEGALOPOLIS (2024)

Režiser, producent in scenarist: Francis Ford Coppola
Žanr: epska znanstveno-fantastična drama
Izid: jesen 2024
Dolžina: 2 uri in 18 minut
Proračun: 120mio$
Sountrack: Osvaldo Golijov
Igrajo: Adam Driver, Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Jon Voight, Jason Schwartzman, Talia Shire, Grace VanderWaal, Laurence Fishburne, Kathryn Hunter, Dustin Hoffman

O filmu:

Megalopolis is an upcoming American-French epic science fiction drama film written, directed, and produced by Francis Ford Coppola. Set in an imagined modern America following a devastating disaster, the film features an ensemble cast, including Adam Driver, Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Jon Voight, Jason Schwartzman, Talia Shire, Grace VanderWaal, Laurence Fishburne, Kathryn Hunter, and Dustin Hoffman.

A longtime passion project for Coppola, who first conceived the idea for the film in 1977 and actively started developing it in 1983, Megalopolis underwent significant delays and numerous cancellations over the years. Coppola revived the project in 2019 by spending $120 million of his own money on the film. Filming took place from November 2022 to March 2023. The film is Coppola's first directorial effort since Twixt (2011), marking his longest gap between films.

PREMISE
An accident destroys a decaying New York City-like metropolis. Cesar Catilina, an idealist architect with the power to control time, aims to rebuild the city as a sustainable utopia, while his opposition, corrupt Mayor Franklyn Cicero, remains committed to a regressive status quo. Torn between them is Franklyn's socialite daughter, Julia, who, tired of the influence she inherited, searches for her life's meaning.



.....

Film je bil tudi na hitro dodan med kandidate v Cannesu, ker mu je menda de facto tam tudi mesto. Kot zgoraj piše, film si je želel možakar posneti praktično celo življenje, pri čemer mi je najbolj fascinantno to, da ga je sam v celoti tudi financiral - govorimo o 120 milijonih $. Njegov zadnji film, ki ga je sicer pred 13 leti pa je nekaj, kar si niti ne upam gleda, vsaj po oceni sodeč ne. V glavnem, kar se premise in žanra tiče, pa glede na vse okoliščine, moram rečt, da ga komaj čakam jeseni, ko bo prišel v kinematografe.

oo7 ::

Sedemminutni aplavz, a tudi žvižgi Coppolovemu življenjskemu projektu Megalopolis

Genialen manifest umetnikom ali dolgočasen in nelogičen film?

Težko pričakovani film Megalopolis, ki ga je Francis Ford Coppola ustvarjal kar 40 let, je v Cannesu naletel na mešane odzive - nekateri ga opevajo kot epskega, drugi kot dolgočasen in površen film. Deležen je bil tako aplavza kot žvižgov.

https://www.rtvslo.si/kultura/film-in-t...

c3p0 ::

Bojda je slabo, ne grem v kino. Pa LeBluff-a ne prenašam najbolje.

Kurzweil ::

Meni žanr in premisa sede... res je tudi to, da Coppola že par deset let ni posnel resnega filma, če smo iskreni je posnel 3-4 dobre filme, ampak tisto klasike, nekih cca 40 let nazaj. Zdej glede na to, da je film njegov lifetime project in da je možakar vložil 120mio$, nekako dvomim, da bo totalni crap. Tako da ja, jaz ga de facto grem pogledat v kino. Če vsebina slučajno ne bo štimala, bo vsaj vizualno upam da kaj bolje.

To, da je nekdo živžgal in da je nekdo navdušen... ni popolnoma nič relevantno. Se je treba zavedat, da je pol folka tam mahnjenih na produkcijo tipa Barbie. No ko že ravno omenjam Barbie, v komisiji je tudi Greta Gerwick, ki velja za die hard feministko, Coppola pa se ravno otepa očitkov, da je na setu snemanja Megalopolis nadlegoval, ne spomnim se točno katero... zaenkrat prav nič dokazano, kolikor vem, ampak zaradi tega je verjetno že stigmatiziran s strani tovrstnih članov žirije in občinstva...

Če so ljudje v en glas navdušeni na tovrstnih filmskih festivalih, bo verjetno še vedno veljalo, da je film mainstream na prvo žogo, ali pa naslavlja katero izmed agend, ki pritičejo času. Mislim, da je večina filmov, ki so mi mojstrovine, v nekem času bili povse skritizirani, ali s strani gledalcev, še večkrat pa kritikov.

Jaz imam svoje oči, ušesa in predvsem možgane, tako da bom že sam ocenil. Zaradi prej omenjenih dejstev nekaga hypa ni, bi si pa upal trdim, da gre za enega boljših filmov Coppole, v zadnjih N letih.