» »

Pričanje oz. kako se legalno izogniti pričanju na sodišču ??

Pričanje oz. kako se legalno izogniti pričanju na sodišču ??

«
1
2

#000000 ::

Imam sila neprijetno zadevo, pred časom sem bil priča ko naj bi kolega napadel policaja (on trdi da je policaj njega) težava pa je ker oba poznam in verjetno oba pričakujeta pričanje v njuno korist.

Vem da če si priča moraš povedat točno kaj je bilo, v nasprotnem lahko odgovarjaš za krivo pričanje, vem da če nočeš pričati te lahko zaprejo za 30 dni ali ti naložijo nekaj 100 tisoč denarne kazni.

Ne vem pa kako bi se lahko legalno izognil taki nesrečni (predvsem zame) zadevi, ker se nebi rad nobenemu zameril, če kdo ima kako podobno izkušnjo naj jo posreduje. Hvala LP

zee ::

najmanj škode boš naredil, če boš preprosto povedal tako, kot si ti videl celotno stvar. ker boš pričal na sodišču sklepam, da je šlo več kot samo za napad tako da ... lahko se celo izkaže, da sta tako tvoj kolega kot policist kriva in se ne zameriš nobenemu.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

MEDENA ::

Po ustavi imaš pravico biti tiho...NO COMMENT in je stvar rešena.

#000000 ::

A si zihr ?? Ker jest mislm da ne (nimam zakonika pri roki da bi pogledal) ampak mislim da si lahko tiho če si obdolžen, če si priča pa moraš povedat kaj o zdevi veš. zato iščem nek način kako to elegantno izpeljem, če ne drugega bom zbolel :D ampak kokrat zaporedoma pa ne vem če se bo dal zbolet.

V bistvu sploh ne vem koji k.... me sploh vabijo, najraš bi poklical sodnika in ga steral nekam, ne vem če mi gre kaj bol na živce kot tale naša sodišča. LP

Thomas ::

Pričaj tako, da ju bodo zaprli za ene 10 let vsaj, oba, brez možnosti izhoda.

Pol te pa ne briga.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

aljazh ::

Medena, to velja za obtoženca. Priča pa je dolžna pričati. Seveda pa je noben sodnik ne more prisiliti, da se spomni nečesa, kar je že pozabila ;)

Go-ahead ::

Od samega dogodka do obravnave na sodišču je najverjetneje preteklo že kar nekaj časa (let), tako da če si bolj pozabljive narave si lahko vse skupaj že pozabil.

Bolj pošteno pa je, da natančno opišeš dogodek in naj plača tisti, ki je odgovoren za celotno s*anje. Lahko boš ostal brez prijatelja, vendar ali takega potrebuješ???

perci ::

Zdej, ni najbl moralno tole učit državljane, ampak sej konec koncev ni neka skrivnost.

Lahko sodniku rečeš, da ne moreš pričati o teh stvareh, ker bi s tem spravil v kazenski pregon, večjo premoženjsko škodo ali hudo sramoto sebe ali svoje bližnje. Če se v čem takem vidiš, potem si privilegirana priča in ti o tisti zadevi ni potrebno pričati.

#000000 ::

Ja minilo je res nekaj časa, ampak jest bi se rad temu izognil če se le da, nazadnje bo verjetno res spominska luknja :D LP

edit: perci hvala, to je to kar rabim, sem vedu da mora bit neka caka, ampak da je tok simpl pa si nism mislu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Keyser Soze ::

Jp, nikomur ni treba pričati zoper bližnje ali pa zoper sebe.

Najbolj elegantno pa je to, da se ne spomniš točnega poteka dogodkov in zadeve opišeš samo tako, pavšalno. Da na podlagi tvojega pričevanja ne morejo nikogar obsodit.Preprosto se narediš butlja, kar danes sploh ni prepovedano ampak kar zaželjeno. :D

Tam se boš pa moral prikazat one way or the other. Razen če imaš prekleto dober izgovor (recimo smrt:D ).
OM, F, G!

scarble ::

Priporočam ti, da res pokličeš na sodišče in jim poveš, da si se premislil pričanje na sodišču iz osebnih razlogov! V primeru, da bi nekako vztrajali, pa pojdi na sodišče in reči, da si bil tako pijan, da se popolnoma nič ne spomniš! In kaj ti morejo? Nič!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: scarble ()

Yossarian ::

Seveda pa je v percijevem nasvetu en majhen kaveljček. Če namreč izjaviš, da nočeš pričat zaradi tega, ker bi lahko sebe ali koga bližnjega spravil v pregon, potem se lahko zgodi:
- skoraj sem prepričan, da ti ne bodo verjeli in fašeš kakšno denarno kazen
- lahko zapadeš tudi ti v preiskavo kot obdolženec :)
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

nurmaln ::

tvoja prijatelja pa žal ne zapadeta pod "tvoje bližnje"

Keyser Soze ::

Zapade pa on "pod sebe".
OM, F, G!

nurmaln ::

že res, ampak če ostale okoliščine dogodka tega opravičila ne podpirajo bo od sodnice dobil po p**** (beri denarnici)

Mehmed ::

Če ti toliko pomeni to, pač skočita s kolegom do magistrata. Proti možu ti ni treba pričat se mi zdi. :P

jype ::

Z obema kolegoma? :)

Barakuda1 ::

Da ne boste več preveč pametovali.

Pričanju se NE moreš izogniti. Lahko te tudi prisilno privedejo, če se vabilu ne boš odzval.

To, če si prijatelj enemu ali obema, ni razlog za odklonitev pričanja.

Če se boš skliceval na to, da bi s pričanjem spravil sebe ali svoje bližje (to so le sorodniki) v kazenski pregon ali hudo sramoto, pa boš moral seveda utemeljiti kako in zakaj. Pravzaprav lahko odkloniš le odgovore na posamezna vprašanja, ne moreš pa odkloniti pričanja v celoti. Tko da je to bolj švoh izgovor.

Ni, kaj, boš kar moral lepo na sodišče in povedat kar se pač o dogodku spomniš. Vse drugo ti lahko prinese večje sitnosti, kot to.

Keyser Soze ::

Pričanju se NE moreš izogniti.


Ne zavajat. Lahko se mu izogneš.
OM, F, G!

Gapi ::

Kaj pa pogovor na štiri oči z sodnikom in naj on razsodi ali boš pričal ali ne ozeroma da napišeš pisno izjavo in jo pri notarju overoviš in jo izročiš sodišču.

AngelOfDeath ::

Izognit se pa ja ni problem.
Ne spomniš se ničesar več in je problem rešen...
edit: Slovnica

Barakuda1 ::

Ne zavajat. Lahko se mu izogneš.


Bi pa res rad vedel kdo tu zavaja.

Še enkrat, pričanju se NE moreš izogniti.

Lahko si priviligirana priča, kar pomeni, da lahko odkloniš pričanje iz točno v naprej določenih zakonskih možnosti (takoimenovane pravne dobrote), a se vabilu na pričanje še zmeraj MORAŠ odzvati.
Šele, ko se v postopku ugotovi, da spadaš v krog oseb, ki lahko pričanje odklonijo (ni nujno da ga) ti ni potrebno pričati.

Lahko odkloniš odgovore na določena vprašanja (tudi se ve katera) a pričati še zmaraj MORAš.

V vsakem slučaju, pa se pričanju NE moreš izogniti, če si vabljen kot priča.

Še enkrat ponavljam, če si vabljen kot priča in se vabilu ne odzoveš, si lahko na sodišče priveden tudi prisilno.

Ti (in vsi v podobni situaciji) pa se sedaj sami odločite ali boste vrjeli meni, ali Keyser Soze. Men je vseeno ;)

MadMicka ::

Jaz bi pač ravnal odvisno od tega, kako resna je bila zadeva. Če ni bil noben poškodovan (kaka klofuta ali modrica ne šteje), potem bi naredil takole:

Na sodišče pošlji dopis, da sta sicer tako eden, kot tudi drugi tvoja prijatelja, vendar, da se o zadevi žal ničesar konkretnega ne spomniš. Obravnave se ne udeležiš.

Potem te verjetno sodišče ne bo klicalo. Če te pa že bo, boš pa tako ali tako dobil poziv, da se zglasiš na obravnavi, sicer te doleti denarna kazen. No šele tedaj se boš moral v izogib denarni kazni zadeve udeležiti in pač na licu mesta povedati, da se ničesar pametnega ne spomniš.

Če pa je šlo za kaj hujšega, je pa prav, da poveš, tako kot misliš, da je bilo.

Calligula ::

Bodi car. Lazi tako, da obema obesis cimvec kaznivih dejanj. Policistu tako, da bo na disciplinskem (skratka resne krsitve pravil), kolegu pa vse kar prica o tem, da le nadaljuje kaksne morebitne predhodno zabelezene prekrske oz krsitve.

Zakaj bi te skrbelo za njiju in njuno mnenje, ce lahko treniras sebe v ultimativni zlobi!!!! Na koncu bosta ba fascinirana in te spostovala, drugace pa si lahko le cincar.

Se zupan kakega mesta bos lahko na koncu. Z njuno skupno podporo.

Keyser Soze ::

Lahko si priviligirana priča, kar pomeni, da lahko odkloniš pričanje iz točno v naprej določenih zakonskih možnosti (takoimenovane pravne dobrote), a se vabilu na pričanje še zmeraj MORAŠ odzvati.


No, res se lahko sami odločijo komu verjamejo. Bom pa pač uporabil tvojo taktiko obrazložitve, kako se lahko izogneš pričanju.
Bi rad videl, kako se boš odzval vabilu mrtev ali pa v globoki nezavesti oz. če si fizično ali psihično nesposoben za pričanje.

Trapast argument sicer. Ampak ravno tako smiselen kot Barakudino spreminjanje zakonodaje, da lahko nekomu nekaj podarimo. Saj vemo kje.
OM, F, G!

#000000 ::

Ne spomnim se bo zgleda obveljala za najbolj zihr varijanto, ali pa da zbolim. LP

Yossarian ::

Uf, Keyser, pa si ga našel. Sicer pa KZ določa:


234. člen

(1) Za priče se vabijo osebe, za katere je verjetno, da bi mogle kaj povedati o kaznivem dejanju in storilcu in o drugih pomembnih okoliščinah.

(2) Oškodovanec, oškodovanec kot tožilec in zasebni tožilec se smejo zaslišati kot priče.

(3) Vsakdo, kdor je povabljen za pričo, se je dolžan odzvati vabilu in, če ni v tem zakonu določeno drugače, tudi pričati.

Tretji odstavek torej določa, da je pričanje dolžnost, kar pomeni, da se pričanju res ne moreš izognit razen v primerih, kot jih npr. navaja Keyser. Če si mrtev, seveda ne boš niti poklican na pričanje (razen po pomoti), če pa si v komi, pa se ne smeš zbudit iz nje, če pa se že, pa moraš ostati imbecilen.

Majhen nasvetek: povej samo tisto, kar se točno videl. V kar nisi prepričan stoprocentno, to povej, da nisi prepričan in da ne moreš točno odgovorit.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

AndrejS ::

Kolega se je 1x pričanju izognil in ga niso več nikoli klicali. Za čas obravnave je bil zaprt ( v tujini ). In še si "zaprt" v neki daljni državi niti preveriti ne morejo tega. >:D

BigWhale ::

> Bi rad videl, kako se boš odzval vabilu mrtev ali pa v globoki
> nezavesti oz. če si fizično ali psihično nesposoben za pričanje.

Eh? A si ti kaj kadil?

MihaFirst ::

In še si "zaprt" v neki daljni državi niti preveriti ne morejo tega.


Seveda lahko. Zunanje ministrstvo ve in tut mora vedet za vse državljane, ki so zaprti v tujini :\
www.gamma.si

Barakuda1 ::

Na sodišče pošlji dopis, da sta sicer tako eden, kot tudi drugi tvoja prijatelja, vendar, da se o zadevi žal ničesar konkretnega ne spomniš. Obravnave se ne udeležiš.


Zadnjič se oglašam v tej debati in pozivam vse, da ne dajejo nasvetov, ki bil lahko škodovali posamezniku.

Če si pozvan na sodišče kot priča, si se v skladu z določbo 234. člena ZKP, takšnemu vabilu dolžan odzvati.

Če se ne, se te lahko privede s silo.

Vsi, ki tukaj pametujete, kako se obravnave ne bi udeležili, dajete nestrokovne, predvsem pa škodljive nasvete. S takšnimi nasveti lahko posamezniku resno škodujete.

Upam, da se tega zavedate.

edit:
Popravljena kratica zakona. Se opravičujem :8)

Zgodovina sprememb…

MadMicka ::

Barakuda1, ni dovolj, da samo bereš člene, moraš poznati tudi sodno prakso.

Če bi sodišče (verjetno gre za kazensko, morda pa civilno) dobilo takšen dopis, jasno, da NE BI odredilo privedbe s silo.

p.s.: Upam, da se tega zavedaš :)

Morfejus1 ::

Obravnave se moraš udeležiti, sem pa osebno mnenja, da ti ni treba pričati če nočeš. Namreč po zakonu ti ni treba pričati, če bi s tem naredil škodo sebi ali svojim bližnjim, ker pa sta oba tvoja prijatelja obstaja nevarnost, da bi sma utrpel škodo.

Barakuda1 ::

MadMicka
:)

Ne pametuj. Resno mislim.

Sodišča so že dobivala takšna opravičila". Res je da se niso takoj odločali za prisilno privedbo, a če je bil nekdo tko "brihtn" kot ti sedaj, je bilo že kar velik primerov prisilne privedbe. o.k.

Da ti povem še lepšo "zgodbico", da boš videl, kako kar nekaj nabijaš.

Pred kratkim (kakšne dobr pol leta nazaj) je dobil nek osebek vabilo, da pride pričati v neki zadevi. Postopal je točno tako, kot ti "svetuješ".
Sodnik mu je milostno poslal še eno vabilo, ob tem pa sprejel tudi sklep, da se stroški preložene obravnave naložijo priči.
Jasno, priča je bila spet u iber brihtna (tko kot ti sedaj) in je spet pošiljala "brihtne obrazložitve in opravičila".
Sodnik je imel njegovega pametovanja dost in je odredil prisilno privedbo.
No, zdaj je šele ratal hudič:D .
Ta brihta (poučen na kakšnem forumu od kakšnega zlo brihtnega) se je odločla, da ne bo pričala oziroma odgovarjala na vprašanja.
Sodnik jo je pozval, da pojasni zakaj odklanja pričanje in dobil odgovor, da pač zato, ker se ne želi nobenemu zamert, ker so prizadeti vsi njegovi prijatelji. No, sodnik mu je lepo pojasnil, da to pač ni razlog za odklonitev pričanja, a je "brihtnež" vztajal pri svojem.
Sodnik ga je najprej kaznoval s 100.000,oo SIT in ga še enkrat pozval, da naj priča, a je "brihta" ostala pri svojem.
No zdaj je imel pa sodnik že vsega dost.
Najprej ga je še enkrat opozoril na posledice odklonitve pričanja, a ni zaleglo.

Potem pa je izrekel ukrep > mesec dni zapora.

Ukrep se je izvršil takoj. Iz sodne dvorane, naravnost na Pavšetovo.


No na naslednji obravnavi (čez mesec dni, no dva dni manj :D ) je nehal bit "brihtn".

A še zmeraj misliš, da so tvoji nasveti "zelo, zelo - pametni"??

Tolk o tem, kakšna je sodna praksa.

perci ::

Barakuda, ta brihta očitno ni bila tolk brihtna, da bi rekla, da se ničesar ne spomni oz. da je spomin medel, obrazi so mu pa vsi podobni? Če si iznajdljiv se da izognit pričanju. Pa če se še tako usajaš in puntaš tule :D.

ShowDown ::

Mislim da bo najbolje da poveš resnico. Če boš pričal in povedal resnico bo jezen tisti ki bo nasankal. Če se boš nekako izmuznil pričanju bo mogoče kaznovan tisti, ki ni kriv in bo on še bolj jezen.:)

Keyser Soze ::

Hudiča, kja pa je vredno pričanje, če je vsak stavek pogojen z "mislim da, ampak nisem siguren", "se mi zdi, samo se ne spomnim čisto dobro". Boš dobil kazen zaradi slabega spomina?

Jah, upam, da pri nas nimamo tako pametnega sodnika, da bi kogarkoli kaznoval zaradi "nespominjanja" nekega dogodka. Ker ne mislim iz svojega (davkoplačevalskega) žepa plačevat za njegove nebuloze.
OM, F, G!

Barakuda1 ::

Če si iznajdljiv se da izognit pričanju. Pa če se še tako usajaš in puntaš tule


Lej perci, včasih se mi zdiš kar malce ..bom raje zadržal zase.

Ko praviš

ni bila tolk brihtna, da bi rekla, da se ničesar ne spomni oz. da je spomin medel, obrazi so mu pa vsi podobni?


Ko izjaviš, da se nečesa ne spomniš, je to že pričanje.

Zakaj. Zato, ker če ti bodo dokazali (sicer res malo vrjetno), da si dal takšno izjavo na zapisnik, zaslišan kot priča, še "deset minut" prej pa si skupinici v bifeju ob kavici razlagal, kaj in kako je bilo v resnici, je takšno tvoje "nespominjanje", krivo pričanje, ki predstavlja kaznivo dejanje.

Če morda to za laično javnost ni tako prezentno, pa bi zate moralo biti, pa če te u polnoči nalitga ko kanto ven potegnem.

In še enkrat ponavljam.
Pričanju se NE moreš ogniti.

Drugo vprašanje pa je, koliko je potem tisto kar priča izpove uporabno za sojenje. Ampak, pričati moraš.

Še več. Tudi tisti, ki lahko odklonijo pričanje zaradi sorodstvenih vezi ali duhovniki glede tega kar so izvedeli pri spovedi in podobno (to je le pravna dobrota za zelo omejen krog ljudi), so se vabilu na sodišče dolžni odzvati.
Šele po podanem pravnem pouku, da smejo pričanje odkloniti iz prej navedenih razlogov se jih odpusti.

Torej tudi ko gre za priviligirane priče, ni vspostavljen avtomatizem, da takšni osebi ni potrebno pričati.

Zato perci ... lepo te prosim ... ne še ti dajati zgrešenih nasvetov.
Tebe tukaj poznajo kot pravnika in tvoje izjave imajo določeno težo.

A boš imel res mirno vest, če boš s takšnimi nasveti komu storil nepopravljivo škodo.


Še enrat.

Na poziv sodišča, kjer ste vabljeni kot priča ste se dolžni odzvati, sicer vas lahko doletijo dokaj neprijetne posledice.

matjash ::

sem bil že dostikrat v policijskem zapisniku ker sem bil na krajih pretepa in čeprav je bil policaj 1m od mene in 2m od pretepenega sem mu rekel da zgleda da se je nekdo tepel in da nisem videl nič. Drugič smo se stepla 2 prijatelja prišla je policija pa se noben ni ničesar spomnil in je bla zgodba končana. Najlažje je že na kraju pretepa razčistit s policijo če je prisotna in v tvojem primeru kjer sta se tepla 2 prijatelja bi definitivno trdil da sem bil pjan pa nisem nič videl pa tud če bi reku da si videl da sta se dva tepla bi še dodal da ne veš zakaj in kdo je začel, pa te nebi niti rabli kot pričo. V tvojem primeru pa se kateri od prijateljev zanaša na tvoje pričanje in če nisi za zapisnik ničesar povedal lahko na sodišču še zmeraj igraš "rahlo" vinjenega opazovalca dejanja ali pričaš v njegovo korist. Pričat pa moraš.
... bolje pozno kot nikoli.

#000000 ::

Jest nisem dal nobene izjave še nikjer niti policiji niti nobenmu, v bistvu sem na tole sranje čist pozabil, dokler nisem prejel vabila valjda sem samo debelo pogledal, ko sem ugotovil da sem priča, včasih je bolje bit obdolženec, ker se ti jebe, lahko govoriš ali ne govoriš, lažeš ali govoriš resnico, sej se imaš pravico branit kokr ti paše.

Tko da bo garant padla totalna amnesia pa naj se lepo flodrajo dalje, brez mene.

MadMicka ::

Barakuda1, če že meni praviš, da pametujem in mi potem pokroviteljsko svetuješ, bom še jaz napisal par stavkov v takšnem stilu:

Barakuda1, ti očitno NE ZNAŠ DOBRO SVETOVATI pri enostavnih pravnih zadevah. Kako hudiča se boš lotil zadev, ko bodo nekoliko bolj komplicirane?

Tvoj nasvet NI VREDEN POČENEGA GROŠA! Če boš tako svetoval strankam pri njihovih problemih, prav daleč ne boš prišel.

Človek je vprašal za nasvet: ali mora nujno pričati, glede na to, da sta vpletena njegova prijatelja, saj pričati ne želi!

Če ne želi pričati, obstajajo možnosti, da se temu dejansko izgone. Odvisno pač od sodišča oz. strank. Napiše opravičilo, kot sem mu svetoval. Morda bo zadeva uspela, morda ne. Ampak vsaj proba!! IN PRI TEM NE UTRPI NOBENIH ŠKODLJIVIH POSLEDIC! Sodišče ga namreč V PRVO ne bo niti prisilno privedlo, niti denarno kaznovalo. Če ga sodišče nato še enkrat pozove, tedaj pa se mora vabilu odzvati. V izogib morebitni denarni kazni in prisilni privedbi. TOREJ V DRUGO, NE V PRVO!

To je pravi nasvet, ki lahko stranki pomaga in zato nekaj šteje. Ne pa tista tvoja jajca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Barakuda1 ::

MadMicka :)

Ne se no sprenevedat.

Vprašanje je bilo, ali se lahko izogne pričanju.

Odgovor je še zmerja NE.

Še bolj smešno pa je, da to celo sam ugotoviš, ko praviš.

Če ga sodišče nato še enkrat pozove, tedaj pa se mora vabilu odzvati. V izogib morebitni denarni kazni in prisilni privedbi. TOREJ V DRUGO, NE V PRVO!


Torej, prej ali slej bo moral pred sodnika.
Posebaj v kazenskem, če pričanje zahtevata tako tožilc kot obramba, bi rad videdl sodnika, ki bo meni nič tebi, zaradi takšnega "nasveta", tak dokazni predlog zavrnil kot nepotreben.

Tko, da so tvoji "dobri nasveti" pravzaprav res ena "jajca" in to gnila.

perci ::

Zakaj. Zato, ker če ti bodo dokazali (sicer res malo vrjetno), da si dal takšno izjavo na zapisnik, zaslišan kot priča, še "deset minut" prej pa si skupinici v bifeju ob kavici razlagal, kaj in kako je bilo v resnici, je takšno tvoje "nespominjanje", krivo pričanje, ki predstavlja kaznivo dejanje.

Da je to kaznivo dejanje, mi je jasno. Da je v SLO primerov, ko bi bil nekdo obsojen za kaznivo dejanje krivega pričanja, izjemno malo, je pa drugo relevantno dejstvo.

MadMicka ::

ČE ZAHTEVAJO. NI PA NUJNO, DA BODO ZAHTEVALI..

Torej je tvoj odgovor, da se ne more izogniti pričanju, napačen. Včasih se lahko. Odvisno od okoliščin. In zelo žalostno, če tega ne znaš razložiti stranki.

p.s.: ni prvič, da se motiš

Barakuda1 ::

najprej praviš

Če ga sodišče nato še enkrat pozove, tedaj pa se mora vabilu odzvati. V izogib morebitni denarni kazni in prisilni privedbi. TOREJ V DRUGO, NE V PRVO!


sedaj prideš sam s sabo v navzkrižje, ko praviš

Torej je tvoj odgovor, da se ne more izogniti pričanju, napačen. Včasih se lahko. Odvisno od okoliščin. In zelo žalostno, če tega ne znaš razložiti stranki.


:\


Kaj pa naj bi razložil stranki.
A to, da bomo samo za mesec dni odložili problem, al kaj?!?

Tvoj nasvet, ne le da je napačen, je tudi neetičen.

Če tako svetuješ svojim strankam, potem je le vprašanje časa, kdaj te bodo spregledale.
Če pa jim za takšne "nasvete" slučajno še račun izstaviš, pol pa si že zelo na meji izprijenosti, ker se celo zavedaš, da jim nisi dal dokončne in pravilne rešitve (kar vsaka stranka nennazadnje upravičeno pričakuje), pač pa le rešitev, ki "polni tvoj žep".

_marko ::

Barakuda:
Torej praviš, da ne obstaja možnost, da te drugič ne pokličejo?!

To ti hočejo že cel čas povedat, ti pa ne dojameš ali kaj!? Odgovori prosim na vprašanje. Argumentirano.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Barakuda1 ::

marko

Vprašnje, (relevantno v tem primeru) je

- kako se legalno izogniti pričanju na sodišču ??

Moj odgovor in trditev je še naprej.

Takšna možnost ne obstoji, razen če gre za takoimenovane priviligirane priče.

Pri tem še enkrat pojasnjujem, da se vabilu za pričanje morajo odzvati tudi priviligirane priče in šele po ugotovitvi (sodni - torej na obravnavi) se takšna priča oprosti pričanja, ker ji to omogoča zakon.

Nekdo se seveda lahko izmika prihodu na sodišče, kar pa ni enako kot izogniti se pričanju (celo na legalen način).

Prej ali slej bo vabljeni moral priti na sodišče in pričati.

Zgolj dobra volja sodnika je (ali pa ne - sodni zaostanki so do neke mere tudi posledica takšnega "popuščanja" sodnikov, ko se priča ne odzove takrat, ko je vabljena), ali bo ukrepal takoj, ali še le po nekaj izmikanjih.
Ali je odsotnost na nekem naroku opravičena ali ne, je sicer prosta presoja sodnika. Če bo ocenil, da iz opravičenih razlogov na točno določeno obravnavo nisi mogel pristopiti, te bo vabil še enkrat, po potrebi še enkrat; a slej ko prej boš na sodišče moral priti - "silom ili milom".

Pošiljanje raznih pisemc, kako pa ti ne bi pričal, pa ni nič drugegas kot odlaganje problema.

Vedeti je namreč treba, da sodnik preden pošlje vabilo, sprejme sklep (to je procesno dejanje) da se bo nekdo zaslišal.
Sodnik je torej ocenil, da je potrebno za izdelavo sodbe slišati ta dokaz.
In ko je enkrat sodnik sklep sprejel, je valda jasno, da ga mora tudi realizirati.

Da ne bo spet kdo skakal, kako ne poznam sodne prakse.
Dogaja se tudi, da je neka priča v tujini (največkrat zaprta >:D ), njeno pričanje pa ni edini in bistveni dokaz. V takšnih primerih se sodnik včasih odloči, da takšnega dokaza ne bo izvajal. Teh primerov je malo in težko spadajo v kategorijo postavljenega vprašanja ali se lahko legalno izognemo pričanju na sodišču.

Včasih pride tudi do tega, posebaj v civilu, da stranke same umaknejo dokazni predlog.

Nebeden od zgoraj opisanih primerov ni ravno pogost.

A nič od tega ne kaže v smeri, da se lahko legalno izogneš pričanju, če si vabljen kot priča.

Tako še enkrat ponavljam, potem pa kakor vam drago;

Če ste pozvani na sodišče kot priča, se pričanju NE morete izogniti.

Lahko vam uspe (povsem legalno) začasna odložitev pričanja, a slej kot prej boste morali pričati.


Če komu (iz neznanih razlogov) niso jasne razlike med pojmi

- odložitev pričanja za določen čas
in
- legalno se izogniti pričanju na sodišču

pa "bog pomagaj".

Škoda potem več kakršnih koli besed.
Delajte po svoje, kakor mislite in veste. Morda bo kdaj koga kakšna prisilna privedba streznila.

MadMicka ::

Barakuda1 pravi: " In ko je enkrat sodnik sklep sprejel, je valda jasno, da ga mora tudi realizirati."

KAR SEVEDA NI RES. Sodnik na procesne sklepe ni vezan in jih lahko spreminja - po domače - kakor se mu zahoče.

Pa še to: vprašanje ni bilo, kako se legalno izogniti pričanju na sodišču, temveč ali se da izgoniti pričanju.

Tudi NI RES, da bo nekdo, ki je bil vabljen za pričo, prej ali slej moral pričati. V praksi se dogaja, da je nekdo vabljen, ne pride, stranke ne vztrajajo pri zaslišanju in potem na koncu koncev dejansko ni zaslišan.

p.s.: Barakuda1, včasih pride čas, ko mora človek pošteno povedati, da se je zmotil

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Barakuda1 ::

MadMicka :)

A se ti mal sprenevedaš al kaj?

Kot prvo, sem sam pojasnil, da sodnik v določenih (res redkih primerih) ne vztraja pri izvršitvi sklepa (ala - zaporniki v tujini). Tko da to kar sedaj počneš, je pa res beden poskus zamegljevanja vprašanja in problema.


Kot drugu, pa si preberi še enkrat uvodni post in naslov teme

Naslov teme je:

Pričanje oz. kako se legalno izogniti pričanju na sodišču ??

Pravtako "prizadeti" v uvodnem postu sprašuje

Ne vem pa kako bi se lahko legalno izognil taki nesrečni (predvsem zame) zadevi, ker se nebi rad nobenemu zameril, če kdo ima kako podobno izkušnjo naj jo posreduje.

Njegova dilema in vprašanje je torej jasno. Kako se izogniti pričanju sploh in ne le kako se mu izmakniti za eno ali dve obravnavi.

Sicer pa sem že vse kar je za pojasnit pojasnil.
Od tle naprej naj se vsak odloča po svoje.

Barakuda1 ::

p.s.: Barakuda1, včasih pride čas, ko mora človek pošteno povedati, da se je zmotil


Res je. Skrajni čas je že, da to priznaš.

Je pa res da nimaš kaj priznavati, če se na zadeve ne spoznaš. Ampak potem priznaj vsaj to.


p.s.
Preberi si ZS.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakonodaja izdajanja šifriranega gesla (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
8815853 (13611) Ribič
»

Britanski cariniki čekirajo mobilne telefone, policija bi tudi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
12633680 (30630) AndrejO
»

Ustrahovanje pred pričanjem na sodišču

Oddelek: Loža
102422 (2051) Avenger
»

pravica do molka [pravo]

Oddelek: Loža
214633 (4145) Yossarian
»

Pravo: Pricanje

Oddelek: Loža
141695 (1314) Dman

Več podobnih tem